Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Dažde a záplavy si v Keni vyžiadali už životy 76 ľudí

Záplavy v Keni si vyžiadali už 70 obetí
Záplavy v Keni si vyžiadali už 70 obetí (Zdroj: TASR/AP/Brian Inganga)

NAIROBI - V dôsledku záplav spôsobených prívalovými lejakmi prišlo v Keni od marca o život najmenej 76 ľudí. Kenská vláda, ktorá o tom v sobotu informovala, upozornila obyvateľov, "aby sa pripravili na ešte výdatnejšie zrážky". Informuje o tom agentúra AFP.

Okrem bilancie obetí hovorca vlády Isaac Mwaura v sobotu uviedol, že zranených je 29 ľudí a ďalších 19 ich je nezvestných. Záplavami je podľa hovorcu najviac postihnuté hlavné mesto Nairobi, odkiaľ hlásia 29 obetí na životoch a 16 909 vysídlených domácností.

archívne video

Hladina vody Dunaja mierne klesla (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Dôrazne tiež upozornil, že všetkých päť priehrad na rieke Tana, ktorá je najdlhšou v Keni, má úplne naplnené svoje kapacity a v priebehu nasledujúcich 24 hodín môže dôjsť k preliatiu niektorých z nich. Obyvateľom v okolí úrady odporučili, aby sa presunuli na vyššie položené miesta.

Keňu a jej východoafrických susedov sužujú v posledných týždňoch silnejšie dažde ako zvyčajne, čo súvisí s fenoménom El Niňo. Ide o prirodzene sa vyskytujúci klimatický model, ktorý sa zvyčajne spája so zvýšenými teplotami na celom svete, pričom niekde vedie k suchu, inde k silným dažďom. Svetová meteorologická organizácia v marci uviedla, že posledný El Niňo je jedným z piatich najsilnejších, aké kedy boli zaznamenané.

AFP dodala, že monzúny okrem Kene spôsobili záplavy a zosuvy pôdy aj v susednej Tanzánii, odkiaľ hlásia najmenej 155 obetí týchto prírodných katastrof. V Burundi, jednej z najchudobnejších krajín planéty, bolo za mesiace dažďov vysídlených okolo 96.000 ľudí. Silné búrky zasiahli aj Ugandu, kde si následné záplavy podľa oficiálne potvrdených správ vyžiadali dve obete. Evakuovaných muselo byť niekoľko stoviek dedinčanov.

Viac o téme: ZáplavyPočasieObeteBúrkyDaždeKeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu