Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Trump uviedol, že Bidenova administratíva používa gestapácke postupy

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP/Mark Peterson)

WASHINGTON - Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump uviedol, že súčasný prezident Joe Biden vedie "gestapácku administratívu", informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Exprezident Bidenovu vládu k nemeckej tajnej polícii z obdobia druhej svetovej vojny (gestapo) prirovnal v sobotu na podujatí darcov Republikánskeho národného výboru (RNC), ktoré sa konalo v jeho rezidencii v Mar-a-Lago na Floride.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Tieto osoby vedú gestapácku administratívu," povedal Trump podľa denníka The New York Times, ktorý sa odvoláva na zvukový záznam z podujatia. "Je to to jediné, čo majú. Je to jediný spôsob, akým môžu podľa svojho názoru zvíťaziť a v skutočnosti ich to zabíja," povedal a dodal, že jeho samotného to však neznepokojuje. Trump takisto kritizoval aj žalobcov v súdnych prípadoch vedených voči nemu, ktoré označil za politicky motivované. Predstavitelia Trumpovej volebnej kampane na žiadosť o vyjadrenie nereagovali.

Hovorca Bieleho domu Andrew Bates sa vo vyhlásení usiloval vyjadriť kontrast medzi Bidenovým postupom v úrade a Trumpovými vyjadreniami. Bývalému prezidentovi vyčítal, že vyjadruje súhlas s fašistickou rétorikou a šíri konšpiračné teórie.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

Trump je predpokladaným nominantom republikánov v tohtoročnom súboji o Biely dom, v ktorom sa takmer určite stretne so súčasným prezidentom USA Bidenom. Počas svojej kampane Trump používa buričské a rasistické vyjadrenia voči svojim protivníkom či imigrantom, ktorých prirovnal k zvieratám, píše Reuters. Trump pôsobil v prezidentskom úrade v rokoch 2017-2021. V súčasnosti je voči nemu vedených niekoľko súdnych procesov, všetky obvinenia však odmieta.

Viac o téme: VládaKritikaUSADonald TrumpGestapoJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu