Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

AKTUÁLNE Škandál v Poľsku! V miestnosti, kde mala rokovať vláda, našli ploštice

Poľský premiér Donald Tusk Zobraziť galériu (2)
Poľský premiér Donald Tusk (Zdroj: TASR/AP/Henry Nicholls)

VARŠAVA - V miestnosti, kde sa v utorok malo konať výjazdné zasadnutie poľskej vlády, sa našlo zariadenie, ktoré by sa dalo použiť na odpočúvanie. V úradnej budove v západopoľskom meste Katovice ho našli a demontovali príslušníci poľských tajných služieb. Podľa spravodajského webu Onet.pl o tom informoval hovorca ministerského koordinátora tajných služieb Jacek Dobrzyňski.

Hovorca dodal, že v prípade sa začalo vyšetrovanie. Vedúci kancelárie predsedu poľskej vlády Maciej Berek na sieti X uviedol, že zasadnutie vlády sa malo konať v budove Sliezskeho vojvodstva v Katoviciach. Na programe bolo rokovanie o návrhu zákona o energetických poukážkach a návrh zákona o elektronickej komunikácii.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Zasadnutie poľskej vlády sa výnimočne koná v meste Katovice, ktoré hostí Európsky hospodársky kongres. Na jeho slávnostnom otvorení sa má okrem poľského premiéra Donalda Tuska zúčastniť aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, dodal Onet.pl.

Hovorkyňa Sliezskeho vojvodstva Alicja Waliszewska pre agentúru PAP potvrdila nález, pričom dodala, že ide o "prvok starého ozvučenia". Uviedla, že nemá informácie, kedy bol nainštalovaný, ale "určite je to prvok, ktorý už neslúži na nič". Minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz potvrdil, že v prípade prebieha vyšetrovanie. Dodal, že je ťažké povedať, či tieto zariadenia boli nainštalované pred rokmi a neboli objavené skôr, alebo či ich nainštalovali nedávno.

Minister v rozhovor pre TVN24 odmietol špekulovať o pôvode nájdených zariadení a povedal, že ich objavili počas rutinnej obhliadky vykonávanej pred každým zasadnutím vlády. AFP doplnila, že po ruskej invázii na susednú Ukrajinu sa Poľsko ako členský štát NATO stalo terčom prokremeľskej špionáže.

Podozrenie zo špionáže

K odhaleniu odpočúvacích zariadení v Katoviciach došlo zároveň len deň po tom, ako poľská prokuratúra oznámila, že začala vyšetrovanie pre podozrenie zo špionáže v prípade sudcu, ktorý medzičasom utiekol do susedného Bieloruska a požiadal tam o azyl. Bielorusko, ktoré je spojencom Ruska, v pondelok potvrdilo, že poľský sudca Tomasz Szmydt prekročil hranice z Poľska. Szmydt, ktorý má blízko k bývalej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), označil vyšetrovanie vedené voči nemu v Poľsku za vykonštruované. V apríli súd v severopoľskom Gdansku odsúdil na dvaapolročné väzenie ruského občana, ktorého uznali za vinného zo špionáže v prospech Moskvy. Tento Rus v Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

Viac o téme: PoľskoVýjazdové rokovanie vládyOdpočúvacie zariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu