Kandidáti na prezidenta 2024

Slovensko si bude voliť novú hlavu štátu. Aktuálny zoznam kandidátov, ktorí sa rozhodli uchádzať o post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách 2024. Pozrite si profily kandidátov a získajte prehľad o ich skúsenostiach a víziách pre budúcnosť Slovenska.

Peter Pellegrini

Predseda Národnej rady SR, exminister, bývalý premiér a predseda strany Hlas-SD

Narodenie: 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici Vzdelanie:Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Technická univerzita v Košiciach Do vysokej politiky sa dostal ako asistent poslanca Ľubomíra Vážneho. V parlamentných voľbách 2006 bol sám zvolený za poslanca NR SR za stranu Smer-SD. Počas svojej kariéry vystriedal hneď niekoľko vysokých politických funkcií. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom ministerstva financií, v roku 2014 sa posadil do kresla ministra školstva. V tom istom roku sa stal podpredsedom strany Smer-SD. Neskôr nahradil Pavla Pašku vo funkcii predsedu Národnej rady SR. Po parlamentných voľbách 2016 zastával post podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Po vražde Jána Kuciaka sa po demisii Roberta Fica stal predsedom vlády SR. Krátko riadil aj ministerstvo kultúry či vnútra. V roku 2020 rezignoval na post podpredsedu Smeru a zo strany aj so skupinou poslancov odišiel, aby založili vlastný subjekt. Na jeseň 2020 vznikla strana Hlas-SD a Peter Pellegrini sa stal jej predsedom. V posledných parlamentných voľbách konaných v septembri 2023 sa Hlas-SD dostal do parlamentu a stal sa súčasťou vládnej koalície. Pellegrini obsadil post predsedu Národnej rady SR. Prezidentskú kandidatúru oficiálne ohlásil 19. januára 2024 v Banskej Bystrici. Pellegrini nie je ženatý, známe je, že medzi jeho koníčky patrí lietanie.

Kandidáti na prezidenta

Správy z volieb

O voľbách

1. kolo:23. marec 2024, 07:00 - 22:00 2. kolo:6. apríl 2024, 07:00 - 22:00 Moratórium:24 hodín pred začiakom konania volieb Kto môže kandidovať:Bezúhonný občan/občianka Slovenskej republiky, ktorý ku dňu konania volieb dosiahol vek 40 rokov a získal buď 15 podpisov poslanocv NR SR, alebo 15-tisíc podpisov občanov. Kde voliť:Občania môžu voliť vo volebnej miestnosti, ktorá prislúcha k ich trvalému bydlisku, alebo v ktorejkoľvej volebnej miestnosti na Slovensku s platným hlasovacím preukazom. Voľba poštou zo zahraničia nie je možná.