Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu. Dodala, že web je v súčasnosti zablokovaný a vyzýva na obozretnosť na internete. Policajti o tom informovali na sociálnej sieti.

archívne video

Polícia zatkla slovenských pašerákov zbraní (Zdroj: Maďarská polícia)

"Hneď ako sa v médiách objavila informácia o existencii falošnej stránky, policajný zbor začal okamžite konať. Experti z prezidiálneho odboru počítačovej kriminality na trestné oznámenie nečakali a ihneď začali pátrať po digitálnych stopách. Tie ich zaviedli do susednej Českej republiky," priblížila polícia.

Podotkla, že podvodníci vytvorili doménu s podobným názvom municiepreukrajinu.sk, v ktorej zmenili len jedno písmeno oproti pôvodnému webu. "Keď vytvárate na internete doménu, býva štandardom, že ich vytvoríte hneď niekoľko s podobným názvom. Okrem tej ´hlavnej´ aj jej rôzne varianty, aby sa návštevník stránky v prípade preklepu ocitol vždy na tej správnej. Je to dôležité aj preto, aby nemohla byť internetová stránka zneužitá na podvodné konanie," vysvetlili policajti.

V súčasnosti polícia vykonáva potrebné kroky k objasneniu veci a poskytuje súčinnosť príslušnému Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave, ktoré vo veci koná. "Aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania, viac informácií bude možné poskytnúť, až keď to situácia dovolí," doplnila.Vyzýva ľudí, aby boli na internete obozretní a dávali si pozor na názvy domén stránok. "Preklepom, hoci len v jednom písmene, môžete poslať peniaze aj tomu, komu ste nechceli," dodala.

Viac o téme: PomocPodvodZbierkaPolícia Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu