Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Hamas zverejnil video s rukojemníkom zadržiavaným v Pásme Gazy: USA schválili balík pomoci pre Izrael

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas v stredu zverejnilo video s izraelsko-americkým rukojemníkom, ktorého zadržiavajú v Pásme Gazy už viac ako šesť mesiacov. Situáciu na Blízkom východe sledujeme online.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

21:53 Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

21:45 Líder palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahjá Sinwár sa údajne stretol s bojovníkmi a navštívil oblasti, v ktorých prišlo k zrážkam medzi Hamasom a izraelskými silami.

19:03 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier rokoval v stredu počas návštevy Ankary so svojim tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom o konflikte v Pásme Gazy a vyzval na oživenie nemecko-tureckých vzťahov. "Toto sú vážne časy a presne preto jeden druhého potrebujeme," uviedol Steinmeier na spoločnej tlačovej konferencii s Erdoganom. Dodal, že sa to vzťahuje napríklad na spoluprácu v rámci NATO či skupiny G20.

19:00 Izrael v stredu oznámil, že napreduje s plánovaním operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Medzinárodné spoločenstvo však vyjadruje obavy v spojitosti s 1,5 miliónmi Palestínčanov, ktorí sa tam nachádzajú

18:45 Prezident USA Joe Biden v stredu žiadal Izrael, aby zaistil prísun novej americkej humanitárnej pomoci do vojnou zmietaného Pásma Gazy.  "Okamžite zabezpečíme túto pomoc a zvýšime jej objem... vrátane potravín, zdravotníckeho materiálu a vody," povedal Biden po podpise zákona o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan, ktorá zahŕňa aj humanitárnu pomoc za miliardu dolárov pre Pásmo Gazy.

18:03 Palestínske militantné hnutie Hamas v stredu zverejnilo video s izraelsko-americkým rukojemníkom, ktorého zadržiavajú v Pásme Gazy už viac ako šesť mesiacov.  Muž na videu je podľa izraelských médií Hersh Goldberg-Polin, ktorého militanti Hamasu zajali počas útoku zo 7. októbra 2023 na hudobnom festivale Nova na juhu Izraela.

18:00 Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá.

17:17 Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín.

16:55 Izraelské sily uskutočňujú "ofenzívnu akciu" v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice.

10:46 Blízky východ sa po útokoch Iránu proti Izraelu ocitol na kraji priepasti, uviedol na úvod tretieho dňa plenárneho rokovania europarlamentu v Štrasburgu šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Zdá sa však podľa neho, že vzájomné údery medzi iránskymi a izraelskými silami zatiaľ ani jedna zo strán nevyužila ako odrazový mostík na eskaláciu a preto je potrebné diplomatické úsilie, ktoré povedie k upokojeniu situácie.

9:29 Izrael sa veľmi skoro chystá vyslať svojich vojakov do mesta Rafáh na juhu Pásma Gazy, kde sa podľa neho nachádza posledná bašta radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, proti ktorému vedie od vlaňajšieho októbra vojnu. Píšu o tom izraelské médiá, podľa ktorých sa začali prípravy na evakuáciu civilistov z Rafáhu.

9:16 Nemecko čoskoro obnoví spoluprácu s Úradom OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) priamo v Pásme Gazy, zasielanie peňazí do tohto regiónu však bude koordinovať s najbližšími spojencami. Oznámili to dnes v spoločnom vyhlásení nemecké ministerstvá zahraničných vecí a rozvojovej pomoci. Nemecko už v marci začalo opäť financovať UNRWA v Jordánsku, Libanone, Sýrii a na palestínskom Západnom brehu Jordánu.

8:02 Americký Senát v noci na dnes schválil balík s pomocou pre Ukrajinu, Izrael či Taiwan v hodnote 95 miliárd dolárov. Píšu to zahraničné agentúry. Zákon ešte musí podpísať americký prezident Joe Biden, ktorý oznámil, že tak urobí počas dnešného dňa. Americkému Senátu za schválenie významnej pomoci poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Výsledok hlasovania privítal Izrael, Čína kritizuje pomoc Taiwanu.

Súčasťou balíka sú štyri zákony, ktoré sa týkajú pomoci Ukrajine, Izraelu, americkým spojencom v Ázii a tiež novej regulácie sociálnej siete Tiktok. Podľa agentúry Reuters balík uvoľní pomoc Ukrajine v celkovej hodnote 61 miliárd dolárov. Časť pomoci, zhruba deväť až desať miliárd dolárov, dostane Ukrajina v podobe pôžičiek. Zhruba 23 miliárd dolárov je potom vyčlenených na nákup zbraní a munície do zásob americkej armády, z ktorých Washington posiela pomoc Ukrajine.

Ďalších 26 miliárd dolárov zákon vyčleňuje na vojenskú pomoc Izraelu a na humanitárne činnosti v krízových oblastiach vrátane pomoci Palestínčanom v Pásme Gazy. Zákon však podľa agentúry Reuters zakazuje poskytovanie financií úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA. Zhruba osem miliárd dolárov má potom ísť na "obmedzenie vplyvu komunistickej Číny" v Ázii a na pomoc americkým spojencom v oblasti. Balík počíta s dvoma miliardami dolárov vojenskej pomoci pre Taiwan.

Izraelský minister zahraničných vecí poďakoval za schválenú pomoc

"Ďakujem americkému Senátu za prijatie izraelského balíka pomoci s drvivou väčšinou oboch strán," napísal Kac na platforme X krátko po tom, čo americký Kongres túto pomoc definitívne schválil. "Balík pomoci Izraelu, prijatý teraz už oboma komorami Kongresu, je jasným dôkazom sily našej aliancie a silným odkazom pre všetkých našich nepriateľov," dodal šéf izraelskej diplomacie.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Schválenie balíka pomoci prichádza v čase, keď vojna medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy prekročila 200 dní, pripomína AFP. Konflikt bol vyvolaný útokom palestínskych extrémistov na Izrael, ktorý si 7. októbra 2023 vyžiadal životy približne 1170 ľudí, prevažne civilistov.

Izrael reagoval vojenskou ofenzívou do Pásma Gazy a zaviazal sa eliminovať hnutie Hamas. Palestínske ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy uvádza, že počas izraelskej ofenzívy zahynulo v tejto palestínskej enkláve už 34.183 ľudí, pričom väčšinu obetí tvoria ženy a deti.

Viac o téme: SchválenieUSAIzraelVojenská pomocJisrael Kac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu