Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situácia je podľa Pellegriniho vážna! Mimoriadne rokovanie k odstrelu medveďov však zatiaľ nebude

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Situácia s medveďmi na Slovensku je podľa predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Petra Pellegriniho skutočne vážna. Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR k ústavnému zákonu o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude. Venovať sa mu však budú v skrátenom legislatívnom konaní.

Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini na tlačovej konferencii vo štvrtok oznámil, že po útoku medveďa na občanov v Liptovskom Mikuláši je načase hovoriť o ochrane ľudí pred divou šelmou. Tieto incidenty sa totiž podľa neho opakujú v pravidelných intervaloch a ukazuje sa, že sa dejú čoraz častejšie. "Jednou z prvoradých povinností vlády a zodpovedných politikov je chrániť a garantovať bezpečnosť občanov," poznamenal Pellegrini.

archívne video

Panika v Liptovskom Mikuláši: Medveď naháňal ľudí (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

Aj preto je rád, že vláda na výjazdovom rokovaní schválila zákon o možnom odstrele rizikových medveďov. Mimoriadnu schôdzu však po rokovaní s ministrom životného prostredia nateraz zvolávať nebude. "Bol som pripravený zvolať mimoriadnu schôdzu, no po konzultácii s podpredsedom vlády SR a ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nominant SNS) som sa rozhodol iniciovať prerokovanie tohto bodu v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi parlamentu," uviedol Pellegrini. 

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nevylúčil však, že k zvolaniu mimoriadnej schôdze môže dôjsť. "Ak by došlo do toho času opäť k incidentu alebo ku stretu medveďa s človekom, tak vtedy aktivujeme náš plán B a okamžite potom zvolám mimoriadne rokovanie NR SR aj pred riadnym rokovaním Národnej rady SR, aby mohol byť návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní schválení a aby okamžite v zmysel, tak ako podmienky stanovil pán podpredseda a vláda po včerajšom rokovaní, sa mohlo okamžite zakročiť voči tejto šelme a chránili sme tak našich ľudí v našich uliciach," skonštatoval Peter Pellegrini na tlačovej konferencii. 

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister životného prostredia Tomáš Taraba na tlačovej konferencii ocenil prístup Pellegriniho. "Beriem ho za slovo, že v prípade ďalšieho prípadu ohrozenie človeka medveďom zvolá mimoriadne rokovanie parlamentu okamžite," povedal. Priblížil, že zákonom chcú chrániť ľudí v interviláne obcí. "Dnes na Slovensku nemáme žiaden účinný nástroj na odstrel medveďa, pretože celý systém zákonodarstva a rozsudkov súdu je postavený na tom, že môžete odstraňova iba šelmu, ktorá bezprostrednej ohrozuje človeka. Čo to v praxi znamená, znamená to to, že buď už na niekoho útočí alebo vykazuje nejaké dávky agrsivity a vtedy mi povedzte kto do 5 minút, do minúty, do pár sekúnd má dôjsť na dané miesto," skonštatoval.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (5)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Plánujú preto vytvoriť bezpečnostnú zónu. "Vytvoríme okolo miest a obcí bezpečnostnú zónu, kde keď medveď akýkoľvek sa dostane, je to titul na jeho odstránenie. Ak za toto niekto nezuahlasuje, tak len preto, lebo buď počúva mimovládky, alebo sú mu ukradnuté životy obšanov Slovenskej republiky," dodal.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (5)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Galante schválila návrh ústavného zákona, ktorý má riešiť situáciu so zvýšeným výskytom medveďov v intravilánoch a bezpečnostné riziká s tým súvisiace. V okolí miest a obcí sa má vytvoriť 500 metrov ochranná zóna, ak sa v nej ocitne medveď, ktorý stratil plachosť a predstavuje nebezpečenstvo, bude možné ho odstreliť bez správneho konania. Návrh zákona kritizovala opozícia, okrem nesystémovosti mu vyčíta rozpor s európskou legislatívou.

Viac o téme: MedveďPeter PellegriniTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu