Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Otázka suverenity Gibraltáru znovu rezonuje: Mayová vyjadrila podporu aj po brexite

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová dnes v telefonickom rozhovore s premiérom Gibraltáru Fabianom Picardom znova potvrdila, že Británia aj po začatí procesu svojho odchodu z Európskej únie neochvejne podporuje svoje zámorské územie Gibraltár.

Mayová povedala Picardovi, že Gibraltárčania "sa nikdy nedostanú pod zvrchovanosť iného štátu proti svojim slobodne a demokraticky vyjadreným želaniam," informoval jej úrad vlády. Británia a Španielsko vedú už niekoľko stáročí spor o Gibraltár, ktorý pokrýva územie o rozlohe 6,7 kilometra štvorcových a hraničí s južným Španielskom.

Otázky o postavení tohto územia sa znova vynorili po rozhodnutí Británie vystúpiť z EÚ. Británia v stredu odovzdala predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi list, ktorým oficiálne spustila dvojročný proces svojho brexitu. 

Z návrhu pokynov EÚ pre rokovanie o brexite, zverejnených v piatok, vyplýva, že Španielsko má mať právo vetovať či sa akákoľvek dohoda medzi Britániou a zvyšnými členskými krajinami vzťahuje aj na Gibraltár. To vyvolalo ostré reakcie Londýna. Očakáva sa, že lídri zvyšných členských krajín dotiahnu pokyny pre rokovanie o brexite na osobitnom summite v Bruseli, naplánovanom na 29. apríla. 

Viac o téme: GibraltárTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu