Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNE Asad dobyl Aleppo: VIDEO Jatky a streľba do civilistov, čierny deň pre humanizmus

Asad v spolupráci so spojencami ovládol Aleppo. Zobraziť galériu (7)
Asad v spolupráci so spojencami ovládol Aleppo. (Zdroj: SITA/AP)

ALEPPO - Koordinátor OSN pre humanitárne záležitosti Jan Egeland dnes naliehal na Rusko a sýrsku vládu, aby súhlasili s prímerím v severosýrskom Aleppe a umožnili tak odsun z mesta zranených a ďalších ohrozených osôb. Egeland na svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter upozornil, že Moskva a Damask "sú zodpovedné za všetky zverstvá, ktoré teraz v Aleppe páchajú víťazné milície".

Podľa dostupných správ sýrska vládna armáda a jej spojenci po štyroch týždňoch mohutnej ofenzívy proti povstalcom, ktorí kontrolovali východnú časť mesta, ovládajú už 98 percent územia Aleppa.

Na území obsadenom v posledných hodinách vládnymi vojakmi však podľa viacerých zdrojov dochádza k "masakrovaniu civilistov", pričom nielen strelnými, ale aj chladnými zbraňami. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) má napr. správy, že provládne sily pri obsadzovaní donedávna povstalcami ovládaných štvrtí Aleppa vnikajú do domov a zabíjajú tam civilistov. Podľa dnešného vyjadrenia hovorcu Ruperta Colvilla takto prišlo o život už najmenej 82 ľudí. Medzi obeťami je aj 11 žien a 13 detí. Colville dodal, že túto správu získala OSN ešte predchádzajúci večer, ale súčasne priznal, že nevie, kedy presne k zabíjaniu došlo.

Vojenská akcia v Aleppe sa zastavila

Rusko dnes oznámilo, že celá vojenská akcia vo východnom Aleppe sa zastavila a sýrska vláda má mesto teraz pod kontrolou. Povedal to ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin ku koncu mimoriadneho zasadnutia jej Bezpečnostnej rady. "Podľa najnovších informácií, ktoré sme dostali za poslednú hodinu, sa všetky vojenské akcie vo východnom Aleppe skončili."

Podľa Čurkina sa evakuácia z východného Aleppa už začala a ľudia kráčajú dohodnutými koridormi smerom na miesta, ktoré si sami dobrovoľne vybrali, napríklad do provincie Idlíb. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes už skôr oznámil, že sýrske opozičné sily ovládajú už len päť percent východného Aleppa a OSN dostala "spoľahlivé správy", podľa ktorých civilisti zomierajú pri intenzívnom bombardovaní provládnymi silami a pri urýchlených popravách.

Zdevastované Aleppo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Pan Ki-mun povedal na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, že šéf organizácie pre ľudské práva dostal správy, podľa ktorých civilistov, vrátane žien a detí, zhromažďujú v štyroch štvrtiach Aleppa a potom ich zabíjajú. Podľa slov Pan Ki-muna je "zbožným želaním" veriť v to, že úspešný postup sýrskej armády vyrieši krízu v Sýrii, a vyzval na okamžité ukončenie násilia všetkými stranami konfliktu.

Generálny tajomník potvrdil, že medzi týmito stranami prebiehajú rozhovory o dohode o evakuácii civilistov aj povstalcov, ktorú vyrokovalo Rusko a Turecko. "Podporujeme tieto snahy a sme pripravení pomôcť s napĺňaním takejto dohody a s dohliadaním na jej realizáciu, čo sa podľa našich informácií začne už veľmi skoro," povedal šéf OSN. Vysokopostavený predstaviteľ tureckej vlády povedal, že prímerie vstúpilo do platnosti dnes o 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ) a aktivisti aj obyvatelia vo východnom Aleppe potvrdili, že boje sa zastavili.

Tento turecký predstaviteľ tiež vyhlásil, že dohoda sa týka evakuácie civilistov a "umiernených povstalcov" s ľahkými zbraňami. Podľa tureckého predstaviteľa dohodu zdržiavalo naliehanie Ruska, že militanti zo skupiny Džabhat Fath aš-Šám (bývalého Frontu an-Nusra) napojenej na al-Káidu by mali byť zatknutí.

Zdevastované Aleppo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Zdroj zo sýrskej vlády uviedol, že sýrska armáda zrejme v stredu alebo vo štvrtok vyhlási mesto za dobyté, čo je pre vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada obrovským víťazstvom. Aleppo, pred vojnou najväčšie sýrske mesto, bolo jediným veľkomestom stále čiastočne kontrolovaným opozíciou. Pád východného sektora, ovládaného dosiaľ povstalcami, nahrá Asadovmu tvrdeniu, že je jediným životaschopným vládcom krajiny.

UPOZORNENIE Video nie je vhodné pre citlivé povahy

Video má zachytávať horiacu ženu, ako kričí od bolesti a snaží sa uhasiť oheň. Muž opodiaľ zatial leží vo vlastnej krvi v troskách po výbuchu bomby.

V ostreľovanej budove uviazli desiatky detí

Detský fond OSN (UNICEF) varoval, že desiatky osamotených detí bez dospelých osôb sú uviaznuté v ostreľovanej budove v sýrskom Aleppe, a vyzval na ich okamžitú evakuáciu z enklávy ovládanej povstalcami. UNICEF v dnešnom vyhlásení napísal, že v budove vo východnom Aleppe môže byť uviaznutých vyše 100 detí. Túto informáciu poskytol nemenovaný lekár nachádzajúci sa v meste.

Regionálny riaditeľ UNICEF Geert Cappelaere uviedol, že "je načase, aby sa svet postavil za deti Aleppa a ukončil ich nočnú moru". Cappelaere dodal, že UNICEF je "hlboko znepokojený"  neoverenými správami o "mimosúdnom zabíjaní civilistov vrátane detí".

Svedkovia hovoria o genocíde

Očití svedkovia priamo z Aleppa vo svojich mikroblogoch píšu o "genocíde", ktorej sa dopúšťajú vo východnom Aleppe vládni vojaci, uviedol na svojom webe francúzsky časopis L'Observateur.  "Strieľajú na všetko, čo sa hýbe. Bez ohľadu na to, či je to dieťa alebo dospelý," citoval L'Observateur, podľa ktorého ruské a sýrske vládne lietadlá pokračujú v náletoch. Neutícha ani delostrelecká paľba. "Toto je koniec blokády (Aleppa)," napísal jeden z obyvateľov mesta.

 V tých malých častiach na východe Aleppa, ktoré ešte ovládajú povstalci, sú civilisti nútení byť na uliciach, pretože sa nemajú kam skryť. Ženy i deti spia na ulici. "Všetci hladujú," uviedli svedkovia. Medzinárodný výbor Červeného kríža vydal v noci nadnes vyhlásenie, v ktorom všetky strany ozbrojeného konfliktu v Sýrii vyzval, aby ušetrili životy civilistov. 

MIMORIADNE Asad dobyl Aleppo:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

"V čase, keď boje vrcholia a oblasť sa ponorila do chaosu, tisícky ľudí nezúčastňujúcich sa na násilnostiach nemajú kam ujsť," uvádza sa vo vyhlásení. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je podľa svojho hovorcu tiež znepokojený zatiaľ neoverenými správami o zverstvách páchaných na civilistoch, ku ktorým dochádza počas víťazného ťaženia vládnej armády. Jeho obeťami sú údajne aj ženy a deti. 

MIMORIADNE Asad dobyl Aleppo:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ak sa vládnej armáde podarí ovládnuť celé Aleppo, bude to pre povstalcov veľká strata, pretože nebudú mať kontrolu nad žiadnym z veľkých miest v Sýrii. Naďalej ovládajú vidiecke oblasti západne od Aleppa a v provincii Idlib, ktorá sa nachádza na severozápade Sýrie. Po úplnom dobytí Aleppa bude mať armáda verná prezidentovi Bašárovi Asadovi pod kontrolou päť veľkých sýrskych miest: Homs, Hamá, Damask, Lázikíja a Aleppo.

.

V Aleppe začalo platiť prímerie

Sýrski povstalci dnes oznámili, že dosiahli s Ruskom dohodu o prímerí v sýrskom meste Aleppo, aby bolo možné z obliehaných štvrtí evakuovať zvyšných civilistov a bojovníkov. Právny poradca Slobodnej sýrskej armády, organizácie zastrešujúcej povstalecké frakcie, vyhlásil, že prímerie vstúpilo do platnosti dnes večer. Obyvatelia Aleppa potvrdili, že došlo k zastaveniu bojov.

Podľa slov poradcu Slobodnej sýrskej armády začnú prvú skupinu ľudí evakuovať ešte v priebehu dneška. Z východného Aleppa ich budú odvážať autobusmi, pripravených je zatiaľ prvých päť vozidiel. Niektoré pôjdu do vládou kontrolovaného západného Aleppa a niektoré odvezú ľudí do provincie Idlib kontrolovanej povstalcami.

Hovorca povstaleckej skupiny Hnutie Núra ad-Dína az-Zankího potvrdil platnosť prímeria. Povedal, že cieľom je evakuovať civilistov a povstalcov z obkľúčených oblastí Aleppa. Zdroje blízke sýrskej vláde dohodu o prímerí potvrdili a uviedli, že povstalci majú z Aleppa odchádzať v nočných hodinách bez prítomnosti médií. Ide o podmienku vyrokovanú Ruskom ako spojencom Damasku a Tureckom, ktoré podporuje sýrskych povstalcov.

Vláda zadržala 6000 tínedžerov a mužov na úteku

Sýrski aktivisti dnes oznámili, že vládne sily zadržali od polovice novembra 6000 dospievajúcich chlapcov a mužov, pokúšajúcich sa ujsť pred útokom na povstalcami kontrolované východné Aleppo. Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii s odvolaním sa na svoje kontakty v sýrskych bezpečnostných kruhoch dnes uviedla, že zadržaných nútia ísť do vojenskej služby. Sýria má zákony o povinnej vojenskej službe.

Zdevastované Aleppo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Sýrska armáda trpí vážnym nedostatkom vojakov a musí sa spoliehať na milície z Iraku, Iránu, Libanonu a Afganistanu. SOHR informovalo, že zadržaní sú podozriví z vyhýbania sa vojenskej službe. A dodalo, že predstavitelia úradov pátrajú po mužoch s oholenými tvárami, ktorí zrejme bojovali na strane povstalcov.

Obranné sily povstalcov vo východnom Aleppe sa rozpadli minulý mesiac, keď proti nim vláda začala podnikať masívnu pozemnú ofenzívu. Povstalci sa teraz nachádzajú už len v maličkej enkláve vo východnom Aleppe, ktorú tiež podľa očakávania stratia. Sýrski povstalci dnes o čosi skôr oznámili, že dosiahli s Ruskom dohodu o prímerí v Aleppe, aby bolo možné z obliehaných štvrtí evakuovať zvyšných civilistov a bojovníkov. 

Právny poradca Slobodnej sýrskej armády, organizácie zastrešujúcej povstalecké frakcie, vyhlásil, že prímerie vstúpilo do platnosti dnes večer. Obyvatelia Aleppa potvrdili, že došlo k zastaveniu bojov.

Viac o téme: Bašár AsadAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu