Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vražda na letisku: Prvé FOTO severokórejskej agentky, ktorá mala otráviť diktátorovho brata

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: youtube/YTN)

KUALA LUMPUR - Malajzijská polícia zadržala dnes na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure ženu s vietnamským pasom, ktorá je podozrivá z vraždy nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una. Informovala o tom agentúra AP. Kim Čong-nam (†46) zomrel v pondelok, keď ho údajne na letisku otrávila vrahyňa, ktorá ho schytila zozadu a priložila mu na tvár handričku namočenú v jede. Zábery z bezpečnostnej kamery zachytili podozrivú ženu. Muž, ktorý dlhodobo pobýval v exile a kritizoval režim v izolovanej komunistickej krajine, skonal pri prevoze do nemocnice.

Kim Čong-nam čakal v pondelok ráno na let do Macca, kde žil so svojou druhou ženou a synom pod ochranou Pekingu. Po atentáte sa podľa šéfa kriminálnych vyšetrovateľov Fadzila Ahmata obrátil na zamestnankyňu v odletovej hale, aby mu pomohla. Povedal jej, že ho niekto chytil zozadu za tvár a postriekal ho nejakou tekutinou. Okamžite ho poslali na kliniku na letisku. Bolela ho hlava a bol na pokraji mdlôb. U lekára prekonal mierny záchvat a sanitkou ho previezli do nemocnice Putrajaya, kde ho však už len prehlásili za mŕtveho. Malajzijské úrady sa teraz snažia zistiť presnú príčinu smrti.

Kim Čong-nam
Zobraziť galériu (4)
Kim Čong-nam  (Zdroj: SITA/AP)

Polícia potvrdila, že zábery z kamery ukazujú ženu zapojenú do útoku, ktorú dnes ráno v Kuala Lumpure na termináli pre nízkorozpočtové lety zatkli. Mala pri sebe vietnamský pas na meno Doan Thi Huong. "Polícia pátra po niekoľkých ďalších (podozrivých), všetci sú cudzinci," uviedol dnes na brífingu námestník policajného generálneho inšpektora Noor Rashid Ibrahim, ktorý sa ale vyhol odpovedi na otázku ohľadom štátnej príslušnosti hľadaných či informácie o tom, či ide o ženy alebo mužov.

Snímky údajnej vinníčky sa objavili na kórejskom kanáli YTN minulú noc. Záhadná smrť vyvolala v ázijských krajinách veľký ohlas a médiá prinášajú rozporuplné detaily. Juhokórejská televízna Chosun hlásila, že Kim Čong-nama otrávili ihlou dve severokórejské agentky, ktoré potom ušli v taxíku. Medzitým japonské médiá tvrdili, že obe atentátničky sú už mŕtve.

Americká vláda podľa nemenovaného zdroja agentúry Reuters je pevne presvedčená, že Kima usmrtili severokórejskí agenti. Americké úrady ale doteraz presne nezistili, ako bol Kim Čong-nam v Malajzii zabitý, ani zdroj neuviedol žiadne presvedčivé dôkazy na podporu záverov, ktoré si vláda o prípade urobila. Americké ministerstvo zahraničia sa podľa agentúry AP zdržalo komentára k prípadu a otázky odkázalo na malajzijské úrady.

Kim Čong-nam
Zobraziť galériu (4)
Kim Čong-nam  (Zdroj: SITA/AP)

Kim Čong-nam bol starší nevlastný brat terajšieho severokórejského vodcu. Väčšinu času trávil mimo vlasť a bol známy tým, že sa verejne vyslovoval proti dynastickej vláde svojej rodiny v KĽDR. Niekoľkokrát dal najavo, že nestojí o vedenie krajiny. "Osobne som proti nástupníctvu v tretej generácii," povedal v roku 2010 japonskej televíznej stanici Asahi TV pred tým, než sa po smrti otca chopil moci Kim Čong-un. "Dúfam, že môj mladší brat urobí všetko, čo je v jeho silách, pre zdarný život Severokórejčanov," dodal.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (4)
Kim Čong-un  (Zdroj: SITA/NKO via AP Photo)

Kim Čong-nam mal s Kim Čong-unom spoločného otca, predchádzajúceho severokórejského prezidenta Kim Čong-ila. Hovorí sa, že Kim Čong-nam mal blízko k strýkovi Čang Song-tchekovi, ktorý bol svojho času druhým najvplyvnejším mužom v krajine, než ho jeho druhý synovec Kim Čong-un nechal pri čistkách v roku 2013 popraviť, údajne za prípravu pokusu o prevrat .

KĽDR žiada Malajziu o vydanie tela

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) žiada o okamžité vydanie tela Kim Čong-nama, nevlastného brata vodcu Kim Čong-una, a neželá si, aby v Malajzii vykonali jeho pitvu. Malajzijské úrady to odmietajú, informovala dnes spravodajská televízia Sky News.

Kim Čong-nam je najstarším synom bývalého severokorejského diktátora Kim Čong-ila. Narodil sa v roku 1970 z jeho vzťahu s herečkou Song Hje-rim. Kim Čong-nam bol v rokoch 1998-2001 považovaný za nástupcu svojho otca. V roku 2001 ho zadržali na letisku v Japonsku, keď cestoval na falošný dominikánsky pas. Predpokladá sa, že práve po tomto incidente jeho otec prehodnotil toto možné nástupníctvo a jeho favoritom sa stal Kim Čong-namov nevlastný brat Kim Čong-un.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaKim Čong-nam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu