Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Atény zahalili oblaky prachu zo Sahary: Je tam aj nezvyčajne teplé počasie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

ATÉNY - Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.Informuje agentúra AFP citujúcej štvrtkové vyjadrenia tamojších meteorológov aj lekárov.

"Typická piesočná búrka s dosahom 200 kilometrov prináša 20 až 30 miliónov ton prachu a niekedy až 100 miliónov," uviedol na platforme riaditeľ gréckej meteorologickej služby Theodoros Kolydas. Atény pravidelne - v marci a apríli - zažívajú dôsledky takýchto piesočných búrok, tie však momentálne sprevádzajú aj nezvyčajne vysoké jarné teploty, ktoré umocňujú ich dusivý účinok.

archívne video

Teplé počasie a západ slnka vohnalo do ulíc množstvo turistov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V centre Atén zaznamenali v stredu najvyššiu marcovú teplotu od roku 2009, a to 25,3 stupňa Celzia. Na južnejšie položenom gréckom ostrove Kréta sa teplota vyšplhala dokonca až na 32 stupňov Celzia.

Astmatikom a ďalším ohrozeným osobám lekári odporučili, aby sa vyhli "zbytočnému pohybu či športu vonku v čase najvyššej koncentrácie prachu". Varovali pritom, že prach sa môže miešať s peľom, baktériami a hubami, čo je pre ľudský organizmus "vysoko toxická zmes", a to obzvlášť pre dýchaciu sústavu. Oblaky prachu by sa mali podľa meteorológov strácať v priebehu piatka. Klimatická zmena spôsobená ľudskou činnosťou, a to spaľovaním fosílnych palív, zvyšuje podľa vedcov riziko extrémnych javov výkyvov počasia vĺn horúčav či sucha.

Viac o téme: TeploPrachOblakyAténySahara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu