Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, uviedol český minister: Situácia sa však zmeniť môže

Vít Rakušan
Vít Rakušan (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

PRAHA - Český minister vnútra Vít Rakušan zatiaľ nepočíta s obnovením náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom. Priznal však, že počas letných mesiacov sa situácia môže zmeniť. Povedal to v piatok po schôdzke s českým prezidentom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Situácia v oblasti nelegálnej migrácie je tento rok podľa neho pokojnejšia než v predchádzajúcich dvoch rokoch, keď počet utečencov výrazne narástol. "Je pravda, že letné mesiace môžu priniesť zhoršenie. Máme tím, ktorý sa tomu venuje, máme medzinárodnú spoluprácu, ktorá sa podieľa na potieraní pašeráckych bánd a mafiánskych gangov, ktoré obchodujú s ľudským nešťastím. Monitorujeme situáciu, pripravujeme detenčné zariadenia. Chvalabohu, tie teraz nie sú vyťažené, takže miesta určite k dispozícii sú," povedal šéf rezortu vnútra.

archívne video 

Premiér Fico tvrdí, že Slovensko je pripravené zareagovať na akúkoľvek vlnu nelegálnej migrácie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Počet migrantov sa znížil

Rakušan vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu k migračnému paktu uviedol, že v českých zadržiavacích centrách je aktuálne 111 cudzincov. Dodal tiež, že počet migrantov, ktorí prechádzali cez územie ČR, sa v roku 2023 oproti roku 2022 znížil o dve tretiny a tento rok je v medziročnom porovnaní ešte nižší.

O zavedení dočasných kontrol na celej dĺžke hranice so Slovenskom rozhodla vláda Petra Fialu už dvakrát - prvý raz koncom septembra 2022 a približne o rok neskôr opäť. V oboch prípadoch opatrenie trvalo približne štyri mesiace. Počas prvej vlny sa českým policajtom podarilo zaistiť 5973 migrantov a 97 prevádzačov. V druhej vlne zachytili takmer 1200 migrantov a 58 prevádzačov.

Viac o téme: HraniceČeskoKontrolySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu