Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľský prezident vetoval návrh na obnovenie prístupu k núdzovej antikoncepcii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA- Poľský konzervatívny prezident Andrzej Duda v piatok vetoval návrh proeurópskej vládnej koalície na obnovenie núdzovej antikoncepcie bez predpisu. Predchádzajúca nacionalistická vláda ju zrušila, informujeme podľa agentúry AFP.

V Poľsku s katolíckou väčšinou sa počas osemročného vládnutia pravicovej strany Právo a spravodlivosť (PiS) obmedzili reprodukčné práva žien a sprísnil sa tiež prístup k núdzovej antikoncepcii. Od roku 2017 bola vydávaná len na lekársky predpis. Nová koaličná vláda vedená bývalým šéfom EÚ Donaldom Tuskom sa zaviazala zmierniť tieto obmedzenia. Podľa jej návrhu zákona mali mať dievčatá a ženy nad 15 rokov voľnopredajný prístup k núdzovej antikoncepcie, nazývanej aj "tabletka ráno po".

Obmedzenie len pre ženy nad 18 rokov

Prezident Duda legislatívu vetoval, uvádza sa v jeho vyhlásení a odvolal sa na "vôľu rešpektovať ústavné práva a štandard ochrany zdravia detí". Ako verný spojenec PiS a veriaci katolík "nemohol akceptovať" návrh zákona, pretože umožňoval prístup k antikoncepčnej tabletke "bez lekárskeho dohľadu a obchádzania úlohy a zodpovednosti rodičov". Vo vyhlásení naznačil, že otvorenosť ku zmierňovaniu obmedzení, ale len pre ženy nad 18 rokov.

Prezidentské veto vyvolalo negatívnu reakciu vládnuceho tábora. Ľavicová senátorka Magdalena Biejatová ho nazvala "škodlivé“ rozhodnutie. "Mladé dievčatá by mali mať prístup k (núdzovej antikoncepcii) rovnako ako dospelé ženy, pretože aj mladé dievčatá môžu otehotnieť," povedala novinárom.

Prezident je proti poľským ženám, tvrdí námestníčka ministra školstva

"Je škoda, že prezident je opäť proti poľským ženám," uviedla námestníčka ministra školstva Katarzyna Lubnauer na sociálnej sieti. Dodala, že vláda "vie, ako sa vysporiadať s touto prekážkou." "Pripravili sme nariadenie, som v kontakte s lekárnikmi... Táto tabletka bude dostupná na lekársky predpis," povedala v stredu ministerka zdravotníctva Izabela Leszczyna.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na svojej webovej stránke uvádza, že núdzová antikoncepcia by mala byť "bežne zahrnutá" do všetkých národných programov plánovaného rodičovstva. Debata o "tabletke ráno po" sa odohráva v čase pokusov o liberalizáciu poľského zákona o potratoch, jedného z najprísnejších v Európe. Potrat je v Poľsku legálny iba ak je tehotenstvo výsledkom sexuálneho napadnutia alebo incestu, alebo ak ohrozuje život alebo zdravie matky.

Viac o téme: AntikoncepciaPoľskoPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu