Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tlak SNS na šéfa RTVS neutícha! Machaja žiada o vysvetlenie chýb v majetku: Má padnúť aj hlava

SNS Ľuboša Machaja vyzýva, aby odvolal Miriam Kittler z postu konateľky Médiá RTVS Zobraziť galériu (4)
SNS Ľuboša Machaja vyzýva, aby odvolal Miriam Kittler z postu konateľky Médiá RTVS (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, TASR - Michal Svítok, Repro foto YouTube/koučovacia škola)

BRATISLAVA - SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania. Pred verejnosťou podľa SNS zatajuje, komu vlastne dlží, kto je užívateľom konečných výhod jeho dlhu a tým vzbudzuje presvedčenie, že nie je pri svojom rozhodovaní svojprávny. Machaj opakovane argumemtuje, že okolnosti osobného bankrotu už niekoľkokrát verejne vysvetlil.

"SNS podá podnet na preskúmanie majetkového priznania pána Machaja. Sme presvedčení, že v záväzkoch chýba presná špecifikácia dlhov, ktoré pán Machaj ako osoba má. Uvedené majetkové priznanie je podľa nášho názoru neúplné, a preto podáme podnet na preskúmanie na príslušný výbor Národnej rady SR," uviedla v stanovisku hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj
Zobraziť galériu (4)
Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj  (Zdroj: Ján Zemiar)

Súčasne SNS vyzýva pána Machaja, aby odvolal z postu konateľky Médiá RTVS Miriam Kittler. Machaj a Miriam Kittler boli podľa slov SNS spolupracovníci v minulosti v rádiu, ktoré skončilo veľmi neslávne. "Kittler je i v dnešnej dobe spoločníčkou v rôznych mediálnych obchodných spoločnostiach, kde dochádza nepriamo ku konfliktu záujmov," uvádza Škopcová a dodáva, že nemôže byť zodpovednou osobou za nákup mediálneho priestoru pre RTVS a súčasne spoločníčkou niekoľkých obchodných spoločností s obdobným predmetom činnosti.

"Veríme, že Ľuboš Machaj sám a dobrovoľne zverejní všetkých svojich veriteľov, vrátane súm, ktoré dlží predmetným osobám. Z verejne dostupných informácií totiž nie je možné zistiť štruktúru záväzkov v osobnom bankrote pána Machaja," konštatuje SNS.

Roman Michelko
Zobraziť galériu (4)
Roman Michelko  (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Nikde vo svete nie je generálny riaditeľ verejnoprávnej televízie a ani inej štátnej inštitúcie v osobnom bankrote, uvádza SNS a vyzýva ho, aby podal vysvetlenie alebo zverejnil všetky svoje záväzky. "Pokiaľ tak neurobí, musí odísť bezodkladne aj s Miriam Kittler," uzatvára Škopcová.

Machaj sa výboru NR SR o jeho osobnom bankrote nezúčastnil

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj odmietol pozvanie zúčastniť sa zasadnutia 8. schôdze Výboru NR SR pre kultúru a médiá (27. 3.) s jediným bodom programu „Vysvetlenie generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska Ľuboša Machaja k okolnostiam jeho osobného bankrotu“. Ešte v utorok o tom informovala Zuzana Vicelová, vedúca Odboru komunikácie RTVS s tým, že svoje rozhodnutie oznámil Machaj doručením oficiálneho listu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá.

Šéf telerozhlasu argumentuje tým, že v rámci voľby generálneho riaditeľa RTVS všetky informácie v tejto veci poskytol, rovnako tým, že mimo volieb šéfa RTVS nespadá navrhovaný bod programu do vecnej pôsobnosti mediálneho výboru. V liste adresovanom výboru Machaj pri zdôvodnení svojej neúčasti uvádza tiež to, že podľa zákona nespadá do skupiny osôb, ktorá má povinnosť sa zúčastniť zasadnutia parlamentného výboru.

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj
Zobraziť galériu (4)
Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj  (Zdroj: Ján Zemiar)

"V rámci kandidatúry na funkciu GR RTVS som mediálnemu výboru predložil všetky požadované dokumenty. Tieto dokumenty má Národná rada a jej orgány naďalej k dispozícii a na ich obsahu sa nič nezmenilo," zdôraznil Machaj.

Dodal, že okolnosti osobného bankrotu už opakovane verejne vysvetlil, pripomenul, že situácia, ktorá vyústila do jeho oddlženia v súlade so zákonom o konkurze, súvisela s jeho úsilím o zachovanie plurality médií. Poukázal zároveň na to, že otázky týkajúce sa oddlženia smie riešiť a aj riešil súd, ktorý v danej veci vyniesol právoplatné rozhodnutie.

O to, aby Machaj vysvetlil okolnosti oddlženia na pôde mediálneho výboru parlamentu požiadala predsedu výboru Romana Michelka (SNS) ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

archívne video

RTVS nedokázala svojím obsahom a činnosťou, že je verejnoprávna inštitúcia (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Viac o téme: SNSRTVSBankrotĽuboš Machaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu